Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


egy nyári barátság

2008.11.14

Egynyári barátság


***Fotó:
profimedia ***

Ha létezik olyan, hogy egynyári szerelem
, akkor nyugodtan állíthatom, hogy létezik egynyári barátság is. Ugye neked is volt már hasonlóban részed: egy barátoddal/barátnőddel egész nyáron át együtt lógtatok, buliztatok, talán túl sokat is, és már a szüleitek sem nézték jó szemmel ezt a hirtelen "összenövést". Azt mondták, hogy az illető nincs rád jó hatással, inkább a szomszéd Julival vagy Norbival barátkozz, ők sokkal rendesebbek, mint a te úgynevezett legjobb barátod, illetve legjobb barátnőd. Akkor azt hitted, ez egy életre szól, megtaláltad az igaz barátodat, az egyetlent, és foggal-körömmel harcoltál érte, néha még hazudtál is arról, hogy kivel töltöd a napodat. Aztán a nagy barátod/barátnőd egyik pillanatról a másikra eltűnt, vagy veled már nem törődött többé, másokkal barátkozik.
Jó ha tudod, hogy a szülőknek elég jó szemük van ahhoz, hogy megállapítsák a barátaidról, hogy hozzád valók-e. Korábban én sem így gondoltam, de már tisztábban látok, és rettentő sokszor igazuk volt - persze ezt a világ minden kincséért sem mondanám meg nekik. :) Nem véletlenül kérdezgetik, hogy az új barátodnak kik a szülei, mivel foglalkoznak, és úgy általában, milyen szabályok uralkodnak náluk. Persze te baromira igazságtalannak tartod, hogy korlátok közt kell élned, még az új barátodnak, aki - önmagadnak bevallhatod - talán egy kicsit máris a példaképeddé vált, egyáltalán semmiről nem kell beszámolnia, és akkor megy haza, amikor akar. Természetes, hogy a szüleid féltenek, sőt még az is, hogy ez neked nem tetszik. De ha tényleg olyan nagy vagy, mint amilyennek tartod magad, akkor gondold át a következőket:

 - Az addig rendben van, hogy te tűzbe tennéd a kezed a barátodért, de fordított esetben ő is megtenné?
 - Igaz barát az, aki ismeri a szüleid által felállított rád vonatkozó szabályokat, mégis arra kér, hogy szegd meg valamennyit? Egyszerűbben fogalmazva: az igaz barátod hagyná, hogy bajba keverd magad általa?
 - Rajtad kívül vannak más barátai is?
 - Volt már példa arra, hogy rábeszélt valamire, amit te egyáltalán nem is akartál megtenni?

Sajnos vannak tinédzserek, akiket nagyon elhanyagolnak a szüleik. Lehetséges, hogy látszólag mindene megvan, azonban a szeretet, a törődés mégiscsak hiányzik. Ezek a tinik általában keveset vannak otthon, pontosan úgy, mint a szüleik. Nekik mindent szabad, és épp ezért annyira irigyeltek társaik szemében. A legtöbbjükből - talán neveltetésüknél fogva - hiányzik a hosszútávú kötődés, ezért csak ideig-óráig barátkoznak valakivel, akkor viszont állandóan. Általában a kiválasztottjuk pár évvel fiatalabb, mint ők maguk, mert pontosan tudják, hogy - már csak a hatalmas szabadságuk miatt is - a kisebbek szinte bálványozzák majd őket. Az ilyen "félfelnőttektől" óvják a szülők a gyermekeiket.

Persze lehet, hogy neked van igazad, és a te legjobbnak tartott barátod, vagy barátnőd valóban az is, és nem csak pár héten át. Ebben az esetben az ő számára is fontos kell, hogy legyen a szüleiddel való ismeretség, hogy maximálisan elfogadják őt, hiszen ebben a korban még minimum félig a családodhoz vannak kötve a mindennapjaid. Nagyon jó ötlet például az, hogy hívd el magatokkal, mikor a családoddal mentek strandra. Ha ő hallani sem akar róla, nem sok jóval kecsegtet, hiszen nyilvánvalóan tart a szüleiddel való megismerkedéstől, mert ő tisztában van azzal, amivel te még nem, hogy ez a "barátság" csak addig létezik majd, ameddig ő akarja, a felnőttek pedig átlátnak rajta. Hogy te mit akarsz, az hosszú távon nem számít. Ha szívesen eljön, s ráadásul még jól is érzi magát veletek, a szüleid is meg fogják szeretni, s többé nem kell azt hallgatnod, hogy: "Kislányom/Kisfiam, nem hozzád való az a lány/fiú. Barátkozz inkább szomszéd Julival/Norbival, ő olyan rendes gyerek!"
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.