Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szerelem egyensúlya

2008.10.31

Kellemetlen látni, amint a barátnőnk mindent megtesz kedveséért, a férfi azonban ügyet sem vet erre! Az ínycsiklandó vacsora minden este gőzölög az asztalon, a Forma–1 felvéve, már csak az esti masszázs vár a szerencsés férfira. Barátnőnk azonban folyton panaszkodik, hiszen párja fittyet hány kívánságaira, még a születésnapját is elfelejti. Számos kapcsolatban megfigyelhető, hogy az egyik fél többet tesz párja boldogságáért, mint kedvese.

Ha az egyik fél jobban szeret....

 


Ki csalódik nagyobbat?

– Ha a kapcsolatban az egyik fél „jobban szeret”, az általában erősebb elkötelezettségre, magasabb fokú érzelmi bevonódásra utal – mondja dr. Geist Klára pszichológus-párterapeuta.

A szakértő szerint, ha valaki érzelmileg elkötelezettebb, többet tesz a viszonyért, illetve valószínűleg többet is vár el a kapcsolattól. Szakítás, illetve válás esetén valószínűleg ő csalódik nagyobbat, hiszen elvárásai messze meghaladják partnere igényeit. Gyermekkori tényezők, illetve az illető személyisége is befolyásolja, hogy mennyire szorosan kötődik kedveséhez. Aranyszabály, hogy az érzelmi elkötelezettség a kapcsolatban időről időre változik! Ha például kezdetben a nő rajong partneréért, elképzelhető, hogy néhány év elteltével már idegesíti kedvese viselkedése. Érdekes statisztika, hogy általában a hölgyek kezdeményeznek szakítást, hiszen ők érzékelik jobban a kapcsolat hiányosságait.

Szenvedélyből szeretet?

Természetesen mindenki arra vágyik, hogy stabil kötődés alakuljon ki közte és partnere között. Nem kell azonban elkeseredni, ha időnként azt érezzük, az elsöprő szenvedély tovaszállt. Ez utóbbi jelenség természetes folyamat, hiszen a kapcsolat kezdeti szakaszában tapasztalható lángolás általában megszűnik. A szenvedélyes szerelem helyét körülbelül 1-3 év után átveszi egy elmélyültebb, higgadtabb szeretet. A szerelem átalakulása egyáltalán nem negatív folyamat, hiszen ez egyben a mély kötődés kezdete. A párkapcsolatok kritikus pontja lehet azonban, ha a felek képtelenek az elköteleződésre – mondja dr. Geist Klára.


Csak semmi pánik!

A szoros kötődés a mély érzelmek kialakulásának záloga, hogy fenn tudjuk tartani a párkapcsolat egyensúlyát. Ez utóbbi megteremtése érdekében tanácsos sokat beszélgetnünk partnerünkkel.

– Egy párkapcsolatban elengedhetetlen, hogy a felek megosszák egymással vágyaikat, elvárásaikat. Ezért nagyon fontos szerepe van a beszélgetésnek, az aktuális problémák megvitatásának – mondja dr. Geist Klára.