Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szellem járás

2008.10.31

Rejtélyes körülmények között elalvó gyertyák, furcsa érzések és borzongás. A felsorolt jelenségeket nem feltétlenül a kísértetjárta házak szellemei okozhatják, sokkal inkább egy rendkívül alacsony frekvenciájú hang, ami az emberi fül számára nem hallható.

Brit tudósok egy irányított kísérletben bebizonyították, hogy az infrahangnak nevezett basszus hang bizarr hatások egész sorát idézi elő az emberekben, beleértve az aggodalmat, rendkívüli szomorúságot és dermedtséget, alátámasztva azokat a nézeteket, mely szerint van kapcsolat az infrahang és a különös érzések között.

"Normál esetben nem halljuk" - mondta Dr. Richard Lord, az angliai Nemzeti Fizikai Laboratórium akusztikai tudósa. Lord és kollégái, akik az infrahangot egy hét méteres csővel állították elő és hatásait egy koncert 750 résztvevőin tesztelték. Persze az infrahang természetes jelenségként is létrejöhet. "Egyes tudósok felvetették, miszerint ez a hangszint jelen van több állítólagos szellemjárta helyen, különös érzeteket keltve az odalátogató emberekben, amit ők egy szellemnek tulajdonítanak. Felfedezéseink ezeket az elképzeléseket támasztják alá" - magyarázta Richard Wiseman professzor, a dél-angliai Hertfordshire Egyetem pszichológusa.


Egy szellemfénykép; infrahang hatás okozná a furcsa érzéseket?


Az első irányított infrahang kísérletben Lord és Wiseman egy londoni koncertteremben négy zenészt játszatott, némelyiket megfűszerezve egy kis infrahanggal, majd megkérték a közönséget, hogy írják le a zenével kapcsolatos reakcióikat. A közönség nem tudta mely zeneszámok tartalmaztak infrahangot, azonban 22 százalékuk szokatlanabb élményről számolt be, amikor az jelen volt a zenében. A "szokatlan élmény" alatt nyugtalanságot vagy szomorúságot, borzongást, idegesítő undort vagy félelmet éreztek.

"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az alacsony frekvenciájú hang képes kellemetlen érzeteket kelteni az emberekben még akkor is, ha tudatosan nem érzékelik az infrahangot" - tette hozzá Wiseman, aki a Brit Tudományos Társaság konferenciáján jelentette be felfedezését.

Az infrahangot létrehozhatják viharok, szelek, bizonyos időjárási körülmények, és egyes földrengéstípusok. Az állatok, mint például az elefánt, szintén alkalmazzák az infrahangot a kommunikációhoz vagy fegyverként az ellenség elijesztéséhez.